B. Hoe word je gelukkig in 2017

Foto: Het toppunt van geluk
Om het waarachtige geluk te vinden hoef je maar een paar dingen te doen en ze zijn stuk voor stuk geweldig! 
  1. Volg een cursus coma zuipen, zo snel mogelijk! Je wil toch zeker geen jaar, geen dag, wat zeg ik: geen uur te laat beginnen met genieten! En hoe meer tips je krijgt hoe langer en hoe dieper je dronkenschap: je status van stoer, wild, bewonderenswaardig en rebels staat als een huis.
  2. Ga roken. Liefst die hele zware sjekkies, maar een menthol-light misstaat ook niet! Of met zo’n stinkpijp, liefst in zo’n gedoogrestaurant waar roken oogluikend wordt toegestaan. Lekker terwijl andere mensen van hun eten proberen te genieten even flink de boel blauw zetten. Net als vroeger, goeie ouwe tijd! En als er iemand mocht gaan klagen: gewoon schijt aan hebben; “dat lossen we samen wel op”. Ja, ‘degene die er last van heeft kan de pest krijgen’ is helaas een veel voorkomende “gezamenlijke” oplossing. Wat doe je er aan? Niet meer in dergelijke ruimtes komen, waardoor het genot van de niet-roker behoorlijk wordt ingeperkt. Maar dat geeft niet want die was toch al niet gelukkig. Rookt namelijk niet.
  3. Krijg je onverhoopt toch een beetje last van hoofdpijntjes en katertjes: niet getreurd, er zijn genoeg chemische middelen waarmee je dat ook weer ongedaan kunt krijgen, die bijwerkingen zijn onbelangrijk. Lees dit even met de voice-over van Nijntje die tegenwoordig ook te pas en te onpas bij sommige stompzinnige reklames wordt gebruikt en je hebt het plaatje compleet. Uit de medische hoek beweren degenen die het weten kunnen dat je medicijnen en pijnstillers als snoepjes kunt innemen; geeft niks hoor! En als je de vorige punten goed en stevig opvolgt klopt dat ook. Je zal of niet oud genoeg worden om last te krijgen van je inwendig verminkte lichaam of je raakt zwaar dement. Voor mij werkt dat alcohol-inname-remmend. Het idee alleen al dat ik, vlak voordat ik doodga, nog een paar jaar mijn jeugd opnieuw over zou moeten doen ontlokt mij direct de verzuchting: doe mij ook maar die (zelfmoord-)pil.
  4. Wacht met twitteren tot je echt helemaal lazerus bent en ga dan pas het web met jouw o zo belangrijke meningen vervuilen. Of, midden in de nacht, op straat lekker hard lachen, schreeuwen en gillen. Mensen ’s nachts van hun slaap beroven is ok, die zijn niet net zoals jij aan de zuip en dus toch kansloos op geluk. Kan jou het schelen, daar heb je recht op! Ironisch, ga je notoir drinken om die rotjeugd te vergeten en dan mag je hem, voordat je dood gaat, nog even dunnetjes overdoen. God straft onmiddelijk? Nee, op de lange duur pas. En geen drank die je dan nog helpt om te vergeten.
  5. De antieke Romeinen wisten het al: het volk wil brood en spelen. Vertaling: voedsel en vermaak (lees: geluksgevoelens)! Ik ben het er niet mee eens: het volk wil alleen geluksgevoelens en eten verschaft dat toevallig aan sommigen, maar is voor anderen een noodzakelijk kwaad. Kijk maar in de supermarkten: de helft van de schappen zou je zo weg kunnen kieperen zonder dat er iemand extra honger gaat lijden: die van frisdrank, alcohol, rookwaren, snoep, chips en kant-en-klaarmaaltijden (bah!). De energie die al die fabrieken nu verspillen aan deze troep hadden we nuttiger kunnen besteden. Maar dan hadden we ook met een bevolking gezeten die zwaar ongelukkig is (alsof die dat nu niet is?). Of is het verschil: dan was die zich bewust van het ongeluksgevoel terwijl dat nu wordt verdoofd?

Zijn we gewoon massaal in ontkenning?