C. Oud met gebreken is zo 2017

Ik ga mijn haar grijs verven, daar bovenop neem ik een permanente bril met ongeslepen glazen en vanaf vandaag zal je mij niet meer zonder wandelstok op straat zien. Omdat je van mij wel mag zien dat ik vele jaren levenservaring heb en dat je rekening moet houden met alle wijsheid die ik inmiddels tot mijn beschikking heb! Waarom? Er moet een tegenoffensief komen tegen die obsessie met jong zijn als het allerbelangrijkste dat je kunt hebben. Want ik ben blij dat ik al die onzekerheden van jongeren niet meer heb, alles over mezelf en de wereld nog moet uitvinden en constant met m’n neus tegen weer een muur oploop!

Natuurlijk is het wel fijn dat oudere mensen van hun ouderdomsklachten, die nu eenmaal onvermijdelijk hun opwachting zullen doen, afgeholpen kunnen worden. Al denk ik dan ook weer: als jij je leven lang te veel wil drinken, roken, nachtbraken en junkfood eten in plaats van wat meer licht voedsel met groente en fruit, geen snacks en regelmatig beweging dan heb je ook maar je prijs te betalen. Wie z’n billen brandt moet op de blaren zitten.

Maar ik ben waarschijnlijk de enige die deze vreselijk mensonvriendelijke, harde en zo onterechte gedachten heeft. Daarom heb ik toch met grote belangstelling het artikel Vers bloed in de Nederlandstalige editie van New Scientist van januari dit jaar gelezen: hoe ouderen fysiek jonger kunnen worden met een bloedtransfusie met bloed van zestien- tot vijfentwintigjarigen. De truc zou erin zitten (althans dat lees ik erin) dat het bloed van deze jongvolwassenen wordt afgetapt en flink ‘gewassen’, waarna een oudere met bij voorbeeld chronische vermoeidheid dat bloed toegediend krijgt en daardoor weer nieuwe energie heeft om een rijker leven dan ervoor te leiden.

Nu vraag ik me af: zou je ook al die verjongingseffecten krijgen als je je eigen bloed-op-leeftijd laat aftappen, dat laat wassen en dan het weer met een transfusie naar jezelf terug doneert? Ik kan me voorstellen dat verouderd bloed onzuiverheden heeft die effecten op de gezondheid hebben en die je er dus uithaalt. Zou leuk zijn als daar ook op getest wordt.

Nog een proefpersoon nodig?