59. Wedden dat…

De timing kon niet beter: net nu de voetbalpools beslist zijn en sommigen rijker, anderen armer, weer deelnemen aan het dagelijkse saaie leven kunnen we weer nieuwe pools in het leven roepen: is er een vierde neutrinodeeltje ontdekt, of blijkt het later een meetfoutje te zijn geweest? Voor mij spreekt hier tegen dat dit nieuwe, vierde!, neutrinodeeltje – zie Spookdeeltje biedt nieuw zicht op vroeg universum in Trouw van 13-7-2018 en meer info op quantamagazine.org van dezelfde datum – niet past in de natuurkundige theorie die een keurig overzichtje geeft van alle bouwstenen van leven en heelal, zoals de dames en heren fysici al geruime tijd zijn overeengekomen. En daar kan en wil toch niemand aan tornen, stel je voor, het einde zou zoek zijn! 

Maar het is wel een onweerstaanbaar idee dat we hier misschien te maken hebben met een – wat mij betreft, maar dat is op persoonlijke titel en niet ondersteund door enige theoretische kennis of experimentele bewijsvoering – geloofwaardiger alternatief voor de donkere massa die op dit moment problemen in de astrofysica moet rechtbreien. Een beetje gekunseld als je het mij vraagt.

Weer een nieuw deeltje ten tonele voeren om de laatste problemen mee weg te poetsen is weliswaar een in het verleden zeer succesvol gebleken methode, maar is het eigenlijk niet waarschijnlijker om aan te nemen dat we eerst meer inzicht moeten zien te krijgen in wat tijd is en doet bij relativistische snelheden en extreme dichtheden? Misschien wordt het rekenplaatje dan wel anders dan we nu hebben en wellicht beter passend bij de metingen waar we nu zo van afwijken? Of is toch dit nieuwe deeltje ons signaal om het standaardmodel (= een soort natuurkundig overzicht van elementaire bouwstenen, krachtdeeltjes en samengestelde deeltjes) een bescheiden make-over te geven? Ik houd doorgaans niet van gokken maar breek nu even met goede gewoontes: mijn geld gaat naar een vierde neutrino en alle problemen die dat gaat opleveren voor de volgende generatie fysici: zet ‘m op jongens!