54. Dat is nog eens eerlijk!

“Wil je meer individuele invloed op politieke beslissingen?” Tjonge, ben benieuwd wat mensen daar op zullen antwoorden. Ben je voor of tegen de EU? Wat moet je daar nou op zeggen? In een referendum, stel dat we die over deze vraag zouden houden, is iedereen voor de doelstellingen die de EU heeft (veiligheid, gelijke rechten, economische voordelen…) maar gaat het gebakkelei over hoe dat bereikt moet worden en of dat met een EU-constructie afdoende mogelijk is. Echter, genuanceerd antwoorden is bij referenda niet mogelijk en antwoorden zonder onduidelijkheid ook niet. Ik mis in referendumvragen een kernvraag waar je ja of nee op moet zeggen en die maar op een manier te interpreteren is. Tel daar bij op dat de politiek zich niets van het resultaat hoeft aan te trekken – gelukkig maar, dat zou wat worden – en we hebben weer een interessant gedoe’tje dat mensen weer even van de straat houdt. Een soort nationale bezigheidstherapie, zeg maar.

Daarom denk ik dat Nederland zwaar behoefte heeft aan een opvolger van het binnenkort gedecimeerde Facebook – ik ben er ook al af! – waar ideeën uit de samenleving kunnen worden geplaatst, MAAR…: die publiek is in te zien en te vullen, met een dik filter op discriminerende, tot geweld aanzettende of schofferende uitlatingen en met punten die kort en duidelijk zijn. Dan blijft er nog meer dan genoeg ruimte over om het stevig met elkaar oneens te zijn, wat dan weer kan worden geuit – heel belangrijk, dit moet niet broeien! – op een soort digitaal platform met wederom dezelfde stevige filters op niet-respectvolle omgangsvormen. Is ook goed voor de werkgelegenheid, want er zullen heel wat mensen nodig zijn om de resultaten van de filters te controleren en zonodig bij te sturen.

Zullen we hier een referendum over houden? En dan eerst even eentje over de vraagstelling?