53. Werkelijkheid = redenering = wereldvreemd

In Lex Oomkes column in Trouw van 14 maart 2018, De populist en de wereldvreemde, meen ik te lezen dat ING helemaal niet gered zou hoeven worden als die dreigt om te vallen en dat dat ook nooit eerder gebeurd zou zijn: gaat hij er hier van uit dat iedereen in krant lezend Nederland het geheugen van een goudvis heeft? Dat eigenlijk alles wat Jesse Klaver in een eerder interview heeft gezegd klinkklare onzin zou zijn. Hoe de heer Oomkes deze column heeft geschreven vind ik een werkelijk schitterende illustratie van hoe je feitelijke en logische argumenten totaal om zeep kunt helpen door een formulering en toon die suggereren dat het allemaal maar belachelijk is wat iemand zei. Iedereen die wel deze column maar niet dat interview heeft gelezen zal een zwaar gemankeerde beeldvorming opdoen die strijdig is met dingen die gewoon gebeurd, gezegd en logisch zijn.

Nu ga ik even speculeren: zijn Klavers argumenten tijdens de formatieonderhandelingen ook op deze manier weggewuifd, op zo’n toon van “jochie, hoe kom je daar nou toch bij?”. Deze vorm van liegen – zaken bagatelliseren of afdoen als onwaar en vervolgens door middel van neerbuigende toon en houding verdere repliek afkappen – is een ‘gesprekstechniek’ die mij in het verleden ook menigmaal parten heeft gespeeld. In totaal andere context, maar toch weer eeuwig hetzelfde liedje. Alsof je tegen dovemansoren praat zodra er feiten en logische redeneringen op tafel komen.

Misschien kunnen vrouwen, etnische minderheden en anderen die met zakelijke argumenten niet in de eigenlijk zeer geschikte baan terecht komen deze column gebruiken om een “tegengif” te ontwikkelen wanneer zij met dit soort gesprekstechnieken weer eens van het kastje naar de muur worden gestuurd. Kunnen we eindelijk ook dat glazen plafond (nee hoor, stil maar, dat bestaat immers niet…) gaan neersabelen. En als het Klaver op korte termijn lukt om deze ‘gesprekstechnieken’ te pareren hebben we misschien, ein-de-lijk, een vruchtbaarder politiek alternatief dan Rutte met zijn Buma en die PVV-achtige afsplitsingen.

Politieke keuzevrijheid! Pfff.