101. Drie hoera’s voor plastic

Geen mooier materiaal dan plastic! Nu zijn marmer, andere steensoorten, eikenhout, spijkerstof en al die schitterende metalen als zilver, brons en goud, maar ook tin, en aluminium niet te vergeten, minstens geweldig in aanzien en toepassing. Maar de meest veelzijdige in zijn soort blijft toch het plastic; kleurrijk, hard, zacht, transparant, buigzaam, slijtvast, flexibel en buitengewoon handig in al die kleine dagelijkse gebruiken. Helaas komt alles met een prijs, dus ook deze veelzijdige stof die plastic is en die we onmogelijk nog kunnen missen: plastic is bezig ons lichaam, de natuur en onze wereld te verstikken. We ademen het in, we dragen het op onze huid, we wassen er ons lichaam mee, we vervangen er lichaamsonderdelen mee, we drinken het met onze warme drankjes uit plastic bekers, we eten het na opwarmen van de avondhap in de magnetron en we staan daar nooit bij stil.

Ik herinner me mijn verbazing nog toen uit onderzoek bleek dat de culturen die gewend zijn met ijzeren pannen hun eten te wokken nauwelijks bloedarmoede hadden omdat ze elke maaltijd ook wat ijzer van de pan binnen kregen. Een goed effect dus, al komen we er misschien volgend jaar of zo achter dat je ook te veel ijzer binnen kan krijgen. Wat je dan weer doet afvragen welke sympomen dat met zich mee zal brengen. Zou je daar hyper van worden, met zoveel zuurstof in je bloed erbij? Want ijzer = zuurstof in de biologie van het menselijk lichaam. En te veel zuurstof heeft ook nadelen, al ben ik even vergeten welke. Het devies is ook hier weer: alles met mate; eten, plastic, zuurstof, onzin, en ga zo maar door. Zelfs de klok in het plaatje werkt met mate: alleen als de zon erop schijnt. Ik ga daar een voorbeeld aan nemen.