100. Liever effectief dan efficiënt

Boehoehoe, snik snik, arm Schiphol. Daar hebben we een bedrijf dat het beste voor heeft met de wereld maar dat nu zijn werknemers niet terug kan krijgen die het in de coronamalaise heeft verloren. Nee! Fout geformuleerd: de werknemers die Schiphol eerder had ontslagen wilden graag terugkomen, moesten daarvoor solliciteren en bij opnieuw aangenomen worden een LAGER SALARIS voor exact hetzelfde werk accepteren. Dus mensen die niet meer ingewerkt hoeven worden en al aan het bedrijf gebonden waren straffen met een loon dat nog lager is dan het hongerloon waarmee ze ontslagen werden. En toen liepen ze weg, naar nieuwe banen bij andere werkgevers en Schiphol is daarom heel erg zielig en heeft nu behoefte aan ons medelijden. Bij deze: BOEHOEHOE, arm Schiphol. Maar vinden jullie het erg, Shipholtoppers, dat ik pas dankbaar word voor jullie banen, jullie aandeel aan dit gave land, wanneer jullie banen gaan leveren die we wel willen? Banen die de medewerkers iets meer dan alleen in leven houden en ze zelfs in staat stellen om een goedkope woning te kunnen betalen, inclusief energie en voedsel? 

Topbedrijven zijn ontzettend belangrijk voor Nederland vanwege de werkgelegenheid die ze bieden aan heel veel mensen op heel veel niveaus en in allerlei sectoren, zodat iedereen in staat wordt gesteld om zich te ontwikkelen, in het eigen levensonderhoud te voorzien, carrière te maken en dit land te verbeteren. Waar Nederland echter niet op zit te wachten is een bedrijfsleven dat het land uitput, verarmt en onleefbaar maakt.

Er zit een balans tussen de kosten en de baten van bedrijsactiviteiten. Die balans is nu teveel doorgeslagen naar de baten voor het bedrijf en zijn aandeelhouders versus de kosten die onze maatschappij nu moet betalen (dit geldt allang niet meer alleen voor Schiphol): vervuilde lucht, vervuild grondwater, licht- en geluidsvervuiling en zwaar onderbetaald personeel in de minst geschoolde banen.

Dit was nooit de afspraak. Jullie kunnen je winstgevendheid niet volhouden over de rug van mens en natuur, dus zorg dat ze kunnen blijven bestaan, allebei. Dan word ik jullie grootste fan.