108. Onderwijs verbeteren? Stem VVD

Trouw, 15-11-2023

Foto: Trouw, 15 nov. 2023

Onderwijs is in de huidige verkiezingscampagne een onderbelicht kindje gebleken. Ik snap dat wel, het is een lastig onderwerp om je op te profileren, want hoe ga je de lerarentekorten oplossen met de huidige werknemerstekorten in alle sectoren? Waarom zou je voor een baan voor de klas kiezen als je een spannende carrière bij Defensie kunt bemachtigen? Waarom zou je kiezen voor een baan die jou voor vier dagen betaalt maar je er zeven laat werken? Dan ga je toch liever iets belangrijks en dankbaars met de klimaatdoelen doen?
De linkse partijen hebben zich de afgelopen jaren wel met het onderwijs bemoeid. Daarbij hielden ze, niet heel gek, de leerling als uitgangspunt voor hun ideeën, maar vergaten daarbij dat de docent voor de leerling een cruciale factor is. Zelfs wanneer er geen chemie bestaat tussen bepaalde docenten en dito leerlingen, zelfs dan is er leerwaarde. De toevoegingen van deze partijen aan het onderwijsveld maakten het er werken voor docenten alleen maar nog zwaarder. Versterking van het probleem dus.
Natuurlijk is de financiële beloning voor docenten niet meer zo riant als vroeger (zwak uitgedrukt), maar wat de branch mede zo nekt is dat tekort aan vaste contracten. Probeer je eens voor te stellen dat je ieder jaar (of, bij de gratie gods, twee jaar) bij een nieuwe werkgever moet beginnen en dus ieder jaar opnieuw dat tropenjaar hebt van inwerken, de nieuwe systemen leren kennen, de nieuwe aanspreekpunten leren vinden, de mores van de nieuwe omgeving oppakken, al je gedane werk aanpassen aan de nieuwe details van de huidige werkgever en de nieuwe routines aanleren die je over een jaar toch weer kwijt bent ook al bewijs je je zeer royaal en helemaal ongans. Het mag niet baten. Je werkt je kapot, maar je blijft in die flexibele schil en een grote aankoop, een persoonlijke lening, een hypotheek of noem het maar op, zijn niet te krijgen omdat je niet de garanties die vaste contracten bieden kunt overleggen. Je bouwt dus niet alleen niks op door dat constante gewissel, je hebt ook niet dezelfde mogelijkheden als mensen met een vast contract om financieel iets te doen en je moet bij elke school steeds weer afscheid nemen waardoor je, na verloop van tijd, ook niet meer je aan de nieuwe werkplek kunt binden want je weet intussen dat het toch tijdelijk werk betreft.
De enige partij die hier nog iets voor de docent kan gaan betekenen is de VVD. En laten we niet meteen de hemel verwachten, maar stop wel met die slechte oplossingen op links die de problemen verergeren. Daarom: stem VVD! De enige stem met effect.