107. Context maakt ja-nee inwisselbaar

Dank aan Trouwcolumnist Sylvain Ephimenco voor zijn mooie stukje in Trouw van 11-11-2023. Heel fijn dat dit eindelijk een keer in een dagblad uitgesproken wordt (zie foto bij dit stukje voor de tekst).
Ik volg zo veel mogelijk verkiezingsdebatten en met de grootste belangstelling en lol. De toon is inderdaad, zoals al in diverse media is geconstateerd, gematigd en inhoudelijk, zeer verfrissend. Dat het ook entertainment en hilarisch kan zijn bewees het eerste RTL-verkiezingsdebat van deze verkiezingsperiode in optima forma; ik zat in de zaal en had een zeer vrolijke avond, dankzij de debaters.
Maar ook mij is het opgevallen dat Pieter Omtzigt, in mijn optiek niet geheel onverwacht, bekend heeft gemaakt liever in de kamer te willen blijven en niet in een kabinet te gaan zitten. Kennelijk is ook hij ervan doordrongen geraakt dat je makkelijker kunt aanvallen dan verdedigen, helemaal in zo’n mediagevoelig decor als de Tweede Kamer. En dat context verschil maakt voor de noodzaak van transparantie. Als je als voorvechter van transparantie, zoals hij, zelf eindeloos wacht met het geven van duidelijkheid (en dan denk ik even aan alle bagger die Mark Rutte iedere keer opnieuw over zich heen kreeg wanneer hij niet direct of slechts een gedeeltelijk antwoord gaf) ontdek je kennelijk dat transparantie, zoals alles, alleen met mate en op het juiste moment gegeven kan worden. Misschien leveren deze verkiezingen meer inzicht in de Tweede Kamer in het belang van discretie bij de formatie van het komende kabinet. Na de vorige verkiezingen kregen we Rutte-vier, een heel goed kabinet dat er veel eerder had kunnen zijn en veel langer door had kunnen gaan als we niet met z’n allen zo op de man hadden lopen spelen. Dat datzelfde kabinet nog zoveel heeft kunnen leveren in zo korte tijd, zowel op sociaal als op klimaatvlak, mag een staaltje hogere bestuurskunst genoemd worden. Eeuwig jammer dat zij moesten stoppen.
Daarom hierbij even dank aan het huidige demissionaire kabinet omdat het nog altijd onvermoeid door blijft gaan om voor alle Nederlanders te zorgen. Ook al maken wij het ze zo moeilijk mogelijk, maar dat is democratie!