98. Hoera, eindelijk goed onderwijs!

Toen ik vanmorgen wakker werd was mijn eerste gedachte: we moeten het helemaal anders doen in het onderwijs. Dus was ik zo blij met de aankondiging in verschillende dagbladen dat FvD (ja, die politieke partij vol relschoppers en oproepers tot geweld en ziekteverspreiding) zijn eigen basisscholen wil gaan stichten. En mijn fantasie sloeg direct op hol: gaan ze de kinderen leren hoe, waar en wanneer je het beste wie kunt bedreigen? Hoe je dat doet en er ongestraft mee weg komt? Dat is dus een klein beetje staatsinrichting, maar daar kun je prima zo vroeg mogelijk mee beginnen. Dan zit dat goed in het systeem. En gaan die leerlingen dan ook hun eigen nieuws leren maken? En hoe ze hun eigen waarheden gaan verspreiden? Ik denk dat daarbij de nadruk zal liggen op de methode “ophef creëren”, onder het motto van “enjoy the ride” enzo. De scholen gaan dan Uil van Minerva 1 tot en met Uil van Minerva 101 heten en ze zullen allemaal dezelfde toelatingseis hebben: verplicht eerst wijnproeven, daarna drie feestjes bijwonen tijdens een lockdown, vervolgens een forumkerkgang waar ze geleerd wordt om zich aan geen enkele regel te houden (“Jij bepaalt alles zelf, dat kan jij!”) en tot slot krijgt iedereen een startdiploma op basis van aanwezigheid en voldoende gescoorde punten. Die punten kunnen behaald worden door bij je thuis de boel op zijn kop te zetten, door een snelweg illegaal af te zetten en door complottheorieën te publiceren via een medium naar keuze. Infiltreren van de landelijke dagbladen telt dubbel.

De docenten die er les gaan geven zijn net zulke permanent springende types als de grote leider himself, opwinding rules!, ze hebben een groot gevoel voor humor (“Tuurlijk joh, geef mij maar aan in een register voor linkse leraren, eervol!”) en ze doen precies wat de ouders willen, want dat is voor de kinderen het allerbeste. Iedereen zijn eigen regels, iedereen zijn eigen waarheid en mondkapjesvrij feest voor allemaal.

De toekomst ziet er zonnig uit, in deze grauwe januaridagen. Dat hadden we even nodig!