93. Wie, oh wie…

Zou ik het bijna gemist hebben, die fijne rel die RTL-Nieuws heeft veroorzaakt met zijn “nieuws”-bericht over de roddels die tot een soort haatcampagne naar de tweede kamervoorzitter zijn verworden. Wat is er gebeurd? Er blijkt in de Tweede Kamer te zijn geroddeld! Nee, is het heus? Was er iemand in Nederland die dat nog niet wist? En de roddels gaan over het functioneren van de kamervoorzitter. Althans, volgens deze anonieme bronnen. Want deze Ridders van de Waarheid die Nederland niet zijn recht op de werkelijke situatie (nou ja, volgens hun amateuristische redenaties dan) willen onthouden zijn wel zo dapper om hun “feiten” publiek uit de doeken te doen, maar ze durven dan weer niet hun naam eronder te zetten. Ach gossie, de arme stumpertjes, zijn ze toch een heel klein beetje bang dat ze het misschien mis hebben? Zijn ze niet zo heel zeker van hun zaak en is het eigenlijk dus best wel eng om iemand die gewoon haar werk doet zo te belasteren? Maar het moet toch bekend gemaakt worden, want Nederland is nu eenmaal dol op onzinnieuws, en dit zal vast goed gelezen worden, omdat het zo vals is. 

Maar dan denk ik: stel, er komt iemand op het idee – misschien de voorzitter zelf wel – om RTL-Nieuws aan te klagen wegens laster! Want je kunt je ook afvragen: zijn er wel bronnen, al dan niet anoniem, of heeft een redacteur van RTL alles helemaal zelf lopen bedenken? Die is dan schuldig aan smaad en kan dus straks voor de voorzitters vakantie of nieuwe badkamer gaan dokken. En als dat niet zo is, er zijn wel degelijk bronnen, dan moeten die zo snel mogelijk prijs gegeven worden, op last van een rechter. Want als je met zulke harde beschuldigingen aankomt moet je ook totale openheid van je informatie kunnen geven, anders kunnen inwoners van een democratische rechtsstaat niet beoordelen of de democratie hier wel recht is gedaan. Dat je dus niet iemand op basis van achterbakse zwartmakerij uit zijn baan kunt pesten.

Tel hier bij op dat twee bepaalde partijen tijdens debatten regelmatig tot de orde moeten worden geroepen omdat de sprekers van die partijen zich niet aan de regels van het debatteren danwel aan die van het fatsoen houden en niet altijd de werking van de democratie lijken te snappen en je kunt al het donkerbruine vermoeden krijgen welke partijen deze anonieme bronnen zullen hebben geleverd.

Ik schrijf daarom een prijsvraag uit, en verzoek RTL dringend zijn laffe bronnen toch bekend te maken. De voorzitter heeft ten slotte het recht te weten wie haar haar werk onmogelijk lopen te maken en ik kan dan bepalen of mijn inzenders gewonnen hebben. En dan kan een rechter gelasten deze bronnen even op een cursus democratische rechtstaat en een weerbaarheidscursusje te sturen zodat ze de volgende keer wel iets op persoonlijke titel durven melden, dat dan hopelijk ook nog ergens op slaat.