91. Irritatielijstje, nr. 1

Dat eindejaarslijstjessysteem is best aanstekelijk: ik ga er ook eentje maken. En aangezien ik momenteel bloedchagrijnig ben wordt het een lijstje met zaken die ik bloedirritant vind. Met stip op één staat het onzalige voorstel om docenten aankomende zomer lekker te laten doorwerken in de zomervakantie. Even een stapje terug in de recente geschiedenis: er was al een week van de zomervakantie af gestolen onder het motto: sommige docenten missen hun leerlingen al die weken zo verschrikkelijk en ze vervelen zich zo ontzettend al die weken, en bovendien – nou komt het, dit is echt grappig: dat spreidt de drukte van een jaar meer over het jaar uit, zodat docenten daardoor minder moe zijn en dus ook minder weken nodig hebben, dus er kan best een week vanaf! Zo gezegd, zo gedaan. Natuurlijk nooit meer evalueren, dat is immers niet nodig, die week hebben we niet meer terug gekregen terwijl de werkdruk alleen maar toeneemt. En nu hebben wij docenten kennelijk nog steeds veel te veel “tijd waarin wij niet nuttig zijn”, dus kunnen we best in de vakantie doorwerken om die extra toetsperiode voor examenleerlingen te faciliteren en al die toetsen na te kijken. Dat die leerlingen extra toetsperiodes en nog meer herkansingen goed kunnen gebruiken snap ik, maar dat kun je dus NIET regelen over onze ruggen, als wij als mensen gezien zouden worden zou er ook met ons rekening gehouden worden en komt er een reparatieplan binnen werktijd en niet erbuiten. En geef dan gelijk die onterecht verloren week weer terug, dank u wel!

Nou voel ik aan m’n water dat ze ons wel degelijk in de zomer zullen laten doorwerken. Daarbij hoeven wij voor hulp niet naar onze vakbonden te kijken want die laten ons standaard keihard in de stront zakken, dus nu waarschijnlijk ook weer, van hen moeten we het niet hebben. Ik stel dus voor: laat iedereen massaal zijn lidmaatschap opzeggen, dat er echt geen enkel lid overblijft bij deze incapabele prutclubjes en gewoon op dag één van de oorspronkelijk vastgestelde vakantie allemaal op het vliegtuig naar Cran Canaria stappen. En neem alleen tassen mee waar zelfs geen laptop in past want die gaan we zeer beslist niet nodig hebben. Dan kun je nog bij jezelf denken: ja maar, dan word ik ontslagen en dan ben ik helemaal van het onderwijs los! Nee hoor, dat ben je toch al, alleen weet je het nog niet. Als jij namelijk keurig zoals opgedragen zomervakantietijd gaat inzetten voor het afnemen en nakijken van extra examens wordt je ziek en ben je dus ook thuis. Ok, wel met ziekenvergoeding, maar thuis overspannen zitten wezen en helemaal niks meer kunnen is wel een erg hoge prijs voor dat ziekengeld. De keus is dus feitelijk: word ik ontslagen of ziek?

Gelukkig staan er hele rijen nieuwe potentiële medewerkers aan de poort te smeken of ze alsjeblieft aangenomen mogen worden, dus we zullen niet gemist worden. Zit het ook een keer mee.