73. Bodemloze put

Zwaartekracht trekt massa’s naar elkaar toe; hoe meer massa des te sterker de aantrekking. Grappig dat het meten van zwaartekrachtsgolven ook een aantrekkende kracht heeft op menselijke en nationale schaal: de VS, België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Spanje, Hongarije en natuurlijk Nederland (Nikhef) werken samen aan dit megaproject. Wetenschap verbindt, zoals dit actuele voorbeeld laat zien, al is het uit pure noodzaak: geen enkel land financiert iets dergelijks in z’n eentje. Het mooie is echter dat er zo wel fundamenteel wetenschappelijk onderzoek kan worden gedaan, waar de hele mensheid van profiteert. Kennelijk zijn we toch in staat om zowel technische, culturele als nationale verschillen op te lossen voor de goede zaak. Laten we dat in het achterhoofd houden als we op 23 mei gaan stemmen voor de Europese verkiezingen! We, binnen een land, tussen landen en zelfs tussen continenten, hebben elkaar hard nodig.

Ben benieuwd wat de recentste ontdekking – aanvaring van zwart gat met neutronenster, nog niet eerder vertoond! – verder op gaat leveren. Stel je voor dat een klomp materie met de massa van ongeveer twee zonnen botst met … tja, een “iets” zou je misschien beter kunnen zeggen, dat tussen de 5 en miljoenen keer de massa van onze zon heeft! Geen gelijk gevecht en de neutronenster wordt roemloos opgenomen door het zwarte gat.

Wat dat betreft lijkt geld erg op massa, want geld trekt geld aan en grote bedrijven laten de kleintjes even roemloos verdwijnen om nog groter te kunnen worden. Zou onze massa invloed hebben op onze natuur om altijd naar meer te streven? Kunnen we het echt niet helpen?

Ook bij stemmen is een vaak onwillekeurige reactie om te stemmen waar al veel stemmen voor zijn. Dat kan te maken hebben met onze oerbehoefte om bij een groep te horen of om op de wijsheid van de meerderheid te vertrouwen. Jammer dat die het vaak ook niet echt weten.