71. Zwemmen voor Thierry

Wolken trokken zich samen, de wind zwol aan en de zon ging niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk onder. Een rilling trok door onderwijsland, door de redacties van de officiële nieuwskanalen en overal waar mensen zich zorgen maken over… (ik durf het bijna niet te zeggen) het klimaat. AAAAAAAArgggggggg! Voortaan hebben we een meldpunt voor linkse leraren. Waar kan ik mij melden? Ik doe het meteen.

Ik ben onze Thierry heel dankbaar voor het mij helpen mijn identiteit eindelijk te kunnen duiden. Ik wist niet wat ik was en daar leed ik ondraaglijk onder. Want als een vluchteling in zee bezig is te verdrinken dan hoop ik dat die gered gaat worden, want ik zou ook gered willen worden wanneer ik op de vlucht ben voor iemand als Thierry omdat ik een linkse leraar ben en tijdens mijn vlucht in zee voor mijn leven afhankelijk ben van de menselijkheid van anderen. Natuurlijk gruwel ik bij de gedachte dat er zoveel mensen het land in stromen dat onze democratie het zal toestaan dat we, ik noem maar een dwarsstraat, de shariawet gaan aannemen of iets vergelijkbaars dat van vrouwen weer tweederangs burgers maakt. Zoals het vroeger was, waar onze fijne Thierry zo naar terug verlangt.

Wat mij verbaast is dat hij de grondwet naleven links noemt. Dus rechts leeft de grondwet niet na, danwel zou dat niet willen? Die worden ook beschermd door diezelfde grondwet, wat niet iedereen zich zal realiseren, maar het blijft welbeschouwd bijzonder vreemd om zo te denken en daar ook nog trots op te zijn. Want hij kijkt wel erg blij, steeds. 

Misschien wil Thierry wel even uitleggen wat er mis is met leerlingen aanleren om kritische, denkende burgers te worden, die hun en andermans rechten kennen en respecteren? Dat is niet helemaal wat jij nu doet, he? Wat is er toch gebeurd dat je zulke ondoordachte dingen roept?

Maar behalve dat ik eindelijk weet wie ik ben, dankzij Thierry, ben ik ook politiek opgeschoven. Zo maar in een keer is het ondenkbare gebeurd: ik ben blij met onze VVD, die afstand neemt van jouw teleurstellende “gedachtengoed” (ook met de andere partijen die hetzelfde hebben gedaan) maar ik had nooit gedacht dat ik mij kon verzoenen met de VVD. Het is gebeurd! En allemaal dank zij jou.

Maar wees niet bang, al stem ik de volgende keer op de VVD, ik blijf een linkse leraar!