26. Gezond: het nieuwe ziek!

“Bijwerkingen komen altijd voor, elk middel heeft voor- en nadelen (…)” aldus de heer Oosterhoff in ‘Psychiater: niet hijgerig doen over psychofarmaca’ in Trouw van 29 april 2017. Hoezo hijgerig? Bedoeld deze psychiater misschien overbezorgd, verontrust, gealarmeerd of negatief? Ben je hijgerig als je vraagtekens zet bij het gebruik van medicatie als je helemaal niet ziek bent? Want dat is tegenwoordig wel normaal; je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden! Dat werd ooit door een van mijn vorige directeuren gezegd over onderwijs en personeel, maar dat geldt nu dus klaarblijkelijk ook voor je gezondheid. Heb je helemaal niks? Voel je je uitstekend? Dan gauw naar de dokter, want je weet maar nooit! Suggestie: waarom niet alle vrouwen twee keer per jaar een zwangerschapstest, van 14 tot 64 jaar, standaard geregeld en natuurlijk vergoed in de basisverzekering, dat is goed voor de kassa! Nog nooit of in geen jaren meer seks gehad? Ga toch maar, baadt het niet dan schaadt het ook niet! Oh wacht, geen goed voorbeeld: zwangerschapstesten hebben geen bijwerkingen.

In mijn klassen zitten kinderen die regelmatig hun pilletjes moeten nemen. Als ze dat niet doen dan kunnen ze zich onvoldoende concentreren. Maar als ze die pillen slikken dan krijgen ze klachten zoals “dan ben ik mezelf niet meer”. Dat is toch erg, dat je in een  systeem gepropt wordt dat niet bij je past en dat je medicijnen moet slikken om de rit uit te kunnen zitten, ook al omdat er geen alternatief onderwijs (meer) is waarmee je later ook nog goed in de maatschappij kunt landen. En dan zijn pillen, met al hun nadelen en bijwerkingen, de oplossing? De enige?

Volgens mij moeten we veel kritischer worden op die ontzettend foute berichtgeving van farmacie minnende kopstukken zoals de heer Oosterhoff, die alleen maar rijker worden als wij: meer nodeloos onze gezondheid testen (net als de auto de jaarlijkse onderhoudsbeurt!), alleen pillen als mogelijke oplossing voor alles zien, ons niet willen realiseren dat de bijwerkingen er altijd zijn en die op lange termijn schadelijk kunnen zijn, geen enkel pijntje meer wensen te verdragen (wat een illusie is, die hoofdpijnrommel werkt bij mij bij voorbeeld totaal niet) en we niet meer zelf willen nadenken over misschien een verandering van eet-, slaap- of leefgedrag, ik noem maar een paar open deuren?

Weg met de pillen, tenzij je leven er van hangt. We hebben andere, betere oplossingen nodig.