7. Macht aan de boze witte man!

‘Nieuwe president zal met de boze witte man moeten dealen’ kopte Trouw op woensdag 9 november (2016). Hoezo dealen? Het ziet er, volgens het begeleidend stuk, uit alsof Trump dankzij de boze witte man is gekozen, dat hij daar zijn meerderheid vandaan heeft. Van die boze witte mannen heeft Amerika er erg veel en ze lijken bijzonder veel op Trump, als je zijn uitlatingen mag geloven.

Maar mag je die wel geloven? Allereerst is de berichtgeving over hem verwarrend. Er wordt over citaten die van hem zijn aangehaald ook weer geroepen dat die niet kloppen. Vandaag las ik een artikel van Instagram waarin hij de republikeinse kiezer flink schoffeert en eigenlijk beschrijft hoe de verkiezingen er inderdaad uit hebben gezien. Dit zou een 18 jaar geleden in People gepubliceerd artikel betreffen, maar reacties daarop beweren dat er niets van waar is.

Wat mij steeds bezig gehouden heeft wanneer ik nadacht over het verschijnsel Trump is hoe in het algemeen Amerikaanse politieke leiders onderuit gehaald worden wanneer beschamende details uit hun leven en ‘foute’ uitspraken die ze eerder hebben gedaan worden opgerakeld, maar bij Trump die juist als een selling point lijken te werken.

Is Trump misschien juist de man die ‘de boze witte man’ aankan doordat hij eigenlijk een van hen is? Of zal hij ineens voor immigratie blijken te zijn en misschien zelfs na een hartaanval over drie maanden het stokje vrijwillig aan Hilary overdragen? We hebben eerder een acteur op de presidentszetel gehad, hebben we er nu eentje die daar incognito is? Is hij wel eens genomineerd voor een Tony? Wat weten we eigenlijk van hem? Er is zoveel ruis.

Toen ik hoorde dat hij de winnaar was kon ik maar net de impuls bedwingen om per omgaande ook een ticket naar Canada te boeken, samen met al die Amerikanen die in dezelfde shock zijn beland. Toen de ratio het weer overnam, ongeveer drie seconden, bedacht ik me dat Trump ons misschien wel zal verbazen. Misschien is hij wel de aangewezen man om met die boze witte mannen te dealen. Maar ik had het veel leuker gevonden als Hilary met deze fijne bevolkingsgroep had kunnen ‘dealen’, dat had gewoon zoveel meer voldoening gegeven. En wie weet had dat ook nog een paar tips opgeleverd voor ons bescheiden werkende vrouwen die graag haar gelijke rechten en kansen (voor zover inmiddels gerealiseerd) behouden zien. Maar zover hoeft het niet te komen; voor dat de rechten van de vrouw weer terug zijn op niveau 1600 AD hebben we vermoedelijk al een deel van de wereldbevolking verdampt in een nucleaire aanval die de rest van de wereld zo ontwricht dat de schimmel ‘mens’ zichzelf uiteindelijk toch binnen een paar maanden tijd zal hebben vernietigd. Dat zal ruim voor de bouw van die groteske muur naast Mexico zijn.

Trump zelf zal dat allemaal niet meer bewust meemaken, die zal dan met gedeeltelijk vernietigde hersenen sinds zijn laatste hartaanval de verzorgsters in zijn verzorgingshuis het leven zuur maken. Al zijn er vrouwen die juist blij zijn met dit soort aandacht. Wie zijn dat???

Misschien ben ik toch nog steeds in shock. Excuus.