16. Wie wil IEDER VAN ONS vertegenwoordigen?

Als docent in het voortgezet onderwijs weet ik als geen ander dat leerlingen voor je vak willen werken, ook als ze het niet leuk of moeilijk vinden, wanneer ze jou als persoon wel zien zitten. In jargon noemen we dat: eerst relatie, dan prestatie. Je dient dus uit te reiken naar je leerlingen en contact met ze te leggen. Gisteravond hoorde ik als atheïstisch koorlid een preek aan in de kerk waar we een viering met onze liederen ondersteunden. De man die sprak was niet de gebruikelijke, maar hij wist de verbinding te leggen met iedereen die er was, zelfs met mij. Dat is knap, want ik voel me niet snel aangesproken als het niet op mij rechtstreeks is gericht (en zelfs dan…). En terwijl ik bemerkte wat dit met mij deed vroeg ik me af waarom een minister president als Rutte, met al die adviseurs en denkers om zich heen, niet in staat is om zijn eigen kiezers te bereiken en ze zelfs te schofferen door zich ook populistisch te gaan uiten? Heeft die man geen communicatieprofessionals om hem te helpen die mensen aan te spreken die voor zichzelf denken, die anders denkenden in hun waarden laten, die om onderbouwde feiten geven en die een minister president willen die iedereen vertegenwoordigt die in Nederland woont? Iemand die niet in staat is om individuen uit elke groep van onze samenleving die een gevaar voor ons vormen apart te zien van de groep waar zij uit komen verdient het niet om door ons gekozen te worden.

Wat Nederland nodig heeft is een president die verbinding weet te leggen met zowel de mensen die van oudsher al voor hem kozen als de mensen die dat niet deden omdat ze niet begrepen wat hij precies doet en waarom, terwijl een populist wel hun vragen en zorgen tot hun tevredenheid beantwoordt. Wie oh wie in ons politieke bestel kan ons Nederlanders wel bereiken en ons allemaal als een groep zien? Wie helpt ons om ons tegen die individuen te beschermen die de rechtsstaat, onze vrijheid van meningsuiting, onze veiligheid en onze tolerantie bedreigen?

Op wie moet ik nu in vredesnaam nog stemmen?